BLUETIFUL

Prima expoziție de cianotipie a Liceului Teoretic „Elf”
găzduită de Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Liceul Teoretic „Elf” vă invită să vizitați expoziția BLUETIFUL găzduită de Muzeul de Artă Cluj-Napoca în perioada 17 noiembrie – 05 decembrie 2021. Lucrările din această expoziție au fost realizate de elevii Liceului în cadrul Proiectului Cultural BluElf, printr-un proces fotografic alternativ numit cianotipie.

Cianotipia a fost inventată în 1842 de către astronomul englez William Herschel (1792-1871) și face parte dintr-o nișă a fotografiei, pe cât de restrânsă, pe atât de spectaculoasă. Sunt posibile atât reproduceri după frunze și plante întregi, dar și după negative sau printuri făcute pe folie transparentă (laser).

 „Albastru este culoarea Elf. Îl regăsim în sigla-pasăre, în uniforme, iar ca simbol în toate proiectele liceului nostru. Asociem albastrul cu adevărul, inspirația, creativitatea, liniștea, introspecția și contemplarea. Iată de ce am lansat în 2020-2021 Proiectul Cultural BluElf. Am ales să realizăm aceste lucrări cu elevii noștri întrucât ne-am dorit apropierea de o tehnică fotografică potrivită cu toate categoriile de vârstă, care ne-a oferit o imensă libertate de expresie și ne-a provocat să fim curajoși și foarte inventivi. După aproape 180 de ani de la descoperirea ei, cianotipia continuă să stârnească, prin prospețimea ei, admirație și curiozitate”, declară prof. Ioan Gînscă, inițiatorul acestui proiect și coordonatorul pentru proiecte culturale al Liceului Teoretic „Elf”. 

 În paralel cu expoziția, care poate fi vizitată de miercuri până duminică, în intervalul orar 10 –17, profesorii Liceului Teoretic „Elf” vor susține 3 ateliere gratuite dedicate copiilor interesați de acest subiect, în spațiul dedicat expoziției, după următorul program: 

  • 24.11.2021, ora 11.00: „Povestiri albastre” – Atelier de scriere creativă, cu prof. Marinela Scripcariu, dedicat copiilor cu vârsta între  8-14 ani.

  • 25.11.2021, ora 15.00: „Mă numesc Albastru” – Atelier de scriere creativă, dedicat copiilor cu vârsta între  8-14 ani, organizat de prof. Alina Petri.

  • 2.12.2021 | ora 11.00: „Atlantikblau” – atelier de cianotipie, dedicat copiilor de peste 8 ani, organizat de prof. Ioan Gînscă

 

Numărul maxim de participanți la ateliere este 12 persoane și înscrierea se realizează prin completarea unui formular online: https://forms.gle/1EFsSZwtwuuRsomr7 

“În ultimii ani, am avut oportunitatea excepțională de a organiza diferite expoziții în parteneriat cu Muzeul de Artă Cluj-Napoca. Prin implicarea în organizarea evenimentelor și prin susținerea proiectelor culturale inițiate de elevi, Muzeul de Artă propune conceptual un model inovator și extrem de valoros, de raportare la comunitatea clujeană, devenind un partener rafinat și deschis pentru potențialii artiști ai viitorului, elevii din școlile clujene. Mulțumim pe această cale Muzeului de Artă și conducerii sale pentru oportunitățile inedite pe care le oferă tinerilor și profesorilor, deschizându-și porțile și oferindu-le onoarea de a fi văzuți, ascultați și puși în valoare”, declară Ana Câmpean, director executiv al Liceului Teoretic „Elf”. 

Contact de presa: prof. Ioan Gînscă / ioan.ginsca@elf.ro / 0740190889