Liceul Teoretic „Elf” inaugurează un nou sediu în Cluj-Napoca

Liceul Teoretic „Elf”, cea mai mare instituție de învățământ privat din România, cu o tradiție de peste 25 de ani, deschide în Cluj-Napoca un nou sediu, pe strada Bună Ziua, numărul 35D. Clădirea are un regim de înălțime de 2S+P+4E+5R, construcția și designul celor 8 niveluri contribuind la generarea unui spațiu în care elevii și profesorii vor beneficia de o varietate largă de oportunități de învățare, colaborare și inovație. Acest sediu este dedicat învățământului gimnazial și liceal. 

Accesul în clădire se va face din strada Bună Ziua, dar și din strada Mozart, pe latura nordică.

Noul sediu Elf va găzdui:

  • 20 de săli de clasă, multiple laboratoare și ateliere (științe, informatică, muzică, artă, tehnologie și digitalizare), cabinet psihologic, cabinet medical, bibliotecă. 
  • Terasa de la nivelul superior este amenajată pentru socializare, sport și recreere.
  • Clădirea are 8 niveluri și poate acomoda până la 600 de elevi și cadre didactice.
  • Sediul este destinat învățământului gimnazial și liceal.

„Nu zidurile fac o şcoală, ci spiritul ce domneşte într-însa” (Regele Ferdinand I)

Regele Ferdinand I, la semnarea decretului de înființare a școlii politehnice din Timișoara a spus: Nu zidurile fac o şcoală, ci spiritul ce domneşte într-însa. Spiritul Elf ne-a motivat să căutăm oportunități de dezvoltare a unui campus școlar care să poată pune la dispoziția elevilor și profesorilor un spațiu de învățare modern. Mutarea gimnaziului și liceului în acest spațiu reprezintă un pas important pentru școala noastră și sperăm ca entuziasmul de a găsi cele mai bune soluții pentru învățământul clujean să ne rămână alături mereu. Mulțumim domnilor Emil Petrean și Ionel Năstasă – proprietarii clădirii și doamnei arhitect Laura Bojescu, părinți din comunitatea Elf, pentru ajutorul oferit în atingerea acestui țel’’, a declarat  Ana Câmpean, directorul executiv al Liceului Teoretic „Elf”.

„Varietate de culori, texturi, materiale și scara obiectelor asistă funcția de învățare”

Am urmărit câteva principii esențiale în conversia spațiilor, prin armonizarea diverselor tipuri de spații și activități,  urmărind un concept bazat pe funcționalitate și stimularea procesului de învățare. Designul clădirii oferă o bună conexiune cu exteriorul, atât în plan orizontal, cât și  în plan vertical. La nivelul parterului, conexiunea se realizează prin amenajarea unei piazzete de acces și o curte interactivă pentru elevi. În plan vertical, atriumul înălțat pe 4 niveluri și cele două axe de circulație conduc către terenul de sport și terasa amenajată la nivelul superior al clădirii.”, a declarat arhitectul clădirii, doamna Laura Bojescu.

20 de săli de clasă și spații variate potrivite nevoilor elevilor

Clădirea dispune de 38 de locuri de parcare și sală de mese la subsol,  un hol de recepție cu circulații scară și lifturi, săli de clasă, grup sanitar, cabinet medical și izolator (parter). Etajele 1-4 sunt destinate învățământului, compartimentate în 4/5 săli de clasă pe etaj, spațiu de relaxare în pauze, secretariat, laboratoare, ateliere, cabinet psihologic, bibliotecă, sală de lectură și sală profesorală. Fiecare nivel este dotat cu o zonă de anexe cu grupuri sanitare și acces pentru persoanele cu dizabilități. Nivelurile comunică între ele printr-un gol interior. Etajul 5 și supanta este destinată activităților fizice, fiind dotate cu grupuri sanitare, vestiare, sală de activități, birou, teren de sport și terasă acoperită. 

Finisaje moderne cu accent pe experiența educațională

Ferestrele dispuse în număr mare pe întreaga înălțime a etajelor, dimensiunea sălilor de clasă și ventilarea acestor spații definesc spațiul adecvat în care copiii își vor petrece timpul. În construcția și finisarea clădirii s-au folosit izolații termice, hidrofuge, pentru economia de energie și protecția împotriva zgomotului, de ultimă generație. Se va asigura iluminarea și ventilarea naturală a tuturor spațiilor prin intermediul ferestrelor dispuse pe laturile estică, vestică și sudică a clădirii. Iluminatul artificial va fi preponderent incandescent pentru spațiile locuibile și fluorescent pentru spațiile tehnice.

Verticalele albe, modulare ale fațadelor dispuse dezordonat în ordine,  permit devierea de la regulă și conferă imaginii de ansamblu liniște și identitate. Faimosul arhitect Cesar Pelli a spus o dată că „Dorința de a atinge cerul este adânc înrădăcinată în psihicul uman.” Terasa de la nivelul superior al clădirii, amenajată pentru socializare, sport și recreere culminează și completează procesul de schimbare, aducând cerul cu un pas mai aproape.”, completează arhitectul clădirii, Laura Bojescu. 

Mutarea gimnaziului și liceului în acest spațiu reprezintă un pas important pentru școala noastră și sperăm ca entuziasmul de a găsi cele mai bune soluții pentru învățământul clujean, să ne rămână alături mereu. Ne bucurăm pentru oportunitatea de a continua dezvoltarea școlii noastre în acest loc nou, pe care îl prețuim și care sperăm să găzduiască povești înaripate, așa cum ne-am obișnuit până acum. Sper ca acest loc minunat să ne ofere un impuls valoros tuturor, iar povestea școlii Elf să  continue să fie rostită, cu un glas răsunător, așa cum este spiritul său.’’ Ana Câmpean, directorul executiv al Liceului Teoretic Elf”.