Mara Mihacea - Promoția ELF 2008

Mara Mihacea este o tânără absolventă a Liceului “Gheorghe Şincai” care de curând şi-a luat bacalaureatul cu o notă foarte mare: 9,90.  În urmă cu 12 ani, părinţii Marei au luat decizia de a o înscrie în clasa I la Școala Elf, o şcoală particulară care atunci intra în al doilea an de existenţă. În 2008, Mara a făcut parte din a doua promoţie de absolvenţi ai Şcolii Elf, promoţie care s-a clasat pe Locul I din judeţ după media de admitere la liceu.

Iată cum descriu această școală colegii de clasă ai Marei:

„Elf e-o școală cochetă

Cu multă mochetă,

Unde copii cu cerneală pe față

Râd în hohote și-nvață!”

(fragment dintr-o lucrare redactată în echipă, în clasa I)

Am rugat-o pe Mara să ne spună câteva cuvinte despre modul în care se definește ea azi, ca proaspăt adult, despre bacalaureat și planurile ei de viitor, despre educația primită în Școala Elf pe parcursul celor 8 ani de școală primară și gimnazială. Iată mai jos răspunsurile sale.

Cum s-ar defini Mara Mihacea la vârsta pe care o are acum?

„Cred că sunt o elevă ca oricare alta. Printre pasiunile mele se numără călătoriile, desenul, pictura și teatrul. Nu am lăsat niciodată școala să îmi acapareze viața, însă am învățat întotdeauna cu plăcere la materiile care mi-au plăcut: română, engleză, geografie. Nu am avut niciodată cea mai mare medie din clasă și nu am avut niciodată acest scop.  Cred însă că o educație bună este una din garanțiile pe care  putem conta pentru un viitor cât mai bun.”

Cum ți s-a părut examenul de bacalaureat?

„Examenul de bacalaureat nu mi s-a părut foarte greu. Cred că oricine putea să scrie ceva despre Eminescu. E adevărat că ce trebuie să învățăm pentru bac este total irelevant pentru mai târziu, sper să nu fie așa, dar liniștea pe care o ai după ce ai depus puțin efort să iei o notă bună compensează până la urmă.  Am obținut 9,70 la română, 10 la istorie și 10 la geografie. Nu m-am așteptat la note atât de mari, dat fiind că la simularea la istorie am obținut 5,80, una dintre cele mai mici note din liceu! Cel mai mult am învățat în ultimele săptămâni înainte de bac, un lucru destul de des întâlnit cred. Trebuia însă să iau peste 9, deoarece universitatea la care am aplicat îmi cerea acest lucru.”

Care sunt planurile tale de viitor?

„În viitorul apropiat voi merge la University College London pentru a urma un curs de Geography BA.  În ce privește cariera, mă văd lucrând pentru Național Geographic sau BBC Nature, însă nu exclud nici o alternativă.”

Cum vezi acum, la finalizarea studiilor liceale, educația pe care ai primit-o în Școala Elf?

„De la Școala Elf am rămas cu ideea că standardele la care trebuie să mă raportez trebuie să fie întotdeauna sus. Noi, cei de la „Elf”, știm cum e să iei note mari și suntem obișnuiți cu munca pentru asta. Baza de cunoștințe de la Elf și modul de a gândi m-au făcut să învăț bine calitativ, nu neapărat cantitativ. Îmi amintesc că învățam mai mult în clasă, nu scriam foarte mult, ci doar ideile esențiale, astfel încât să fim capabili să le dezvoltăm singuri. Personal, cel mai mult m-a ajutat faptul că am învățat engleza foarte bine. În liceu se pare că am regresat puțin. Cred că cel mai mult mi-aș fi dorit să se continue cu liceul, însă am rămas prietenă foarte bună cu unii colegi din fosta clasă.”

11 iulie 2012