Podcast - Zis, iar nu făcut
- ep. 4 - Mircea Miclea - Ce înseamnă o școală bună

Bine v-am găsit la un nou episod din Podcastul ELF – Zis iar nu făcut. În podcastul de azi îl avem ca invitat pe profesorul Mircea Miclea, într-o dezbatere îndrăzneață, semnificativă, despre ce înseamnă o școală bună, ce profesori avem într-o astfel de școală și ce competențe ne dorim de la elevii unei școli bune. Gazdele episodului din cadrul Liceului Teoretic „Elf” sunt Gabriela Danciu, psiholog scolar, Ana Câmpean, director executiv și Mariana Pop, director adjunct al Liceului Teoretic „Elf”

Podcastul poate fi ascultat integral aici.

Mircea Miclea este profesor la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, coordonator al școlii doctorale de Științe Cognitive Aplicate, autor și coautor la numeroase lucrări științifice publicate în jurnale naționale și internaționale. Din  2001, prof. Miclea este preşedinte al UNESCO Chair on Higher Education Management and Governance și directorul unui centru privat de cercetare-dezvoltare în domeniul psihologiei, Cognitrom, unde a coordonat dezvoltarea mai multor platforme inovatoare de evaluare și intervenție psihologică computerizată pentru copii, adolescenți și adulți.  Prof. Miclea are un rol important în analizarea şi elaborarea politicilor în educaţie şi cercetare (2006-prezent).

Ne-am bucurat mult să înregistrăm acest podcast. Câteva idei din acest episod:

  • Ce înseamnă o școală bună, cum construim o astfel de școală?
  • Ce înseamnă o competiție sănătoasă, avem o astfel de competiție în școli?
  • Cum arată un profesor care le poate transmite elevilor că ideile lor pot schimba lumea?
  • Profilul elevului dintr-o școală bună.

În cadrul podcastului Elf apelăm la tehnica storytelling-ul pentru a reda idei esențiale din domeniul educației. Referința noastră culturală din acest episod este filmul Dead Poets Society – Societatea Poeților Dispăruți. Acest film ne-a inspirat pe toți și îl recomandăm nu doar datorită poeticii sale, ci și actualității perspectivei pe care o propune asupra sistemului de învățământ, a rolului profesorului, al elevilor. Pe parcursul discuției noastre ne-am folosit de cadrul narativ al filmului pentru a dezbate diferite subiecte desprinse din tema podcastului.