Podcast - Zis iar nu făcut
- ep. 10 - Cătălin Preda - La telefon cu un CAMPION

Podcastul Elf ajunge azi la episodul cu numărul 10 – La telefon cu un campion, invitatul special al acestei ediții fiind Cătălin Preda, campionul  mondial la sărituri. Gazda episodului este Adrian Muntean, profesor de sport la Liceului Teoretic Elf. 

„Nu a fost dragoste la prima vedere cu săriturile în apă, nu mi-a plăcut apa dintotdeauna. Chiar și cursurile de inițiere au fost ușor problematice: ieșeam din apă, căutam să fug din bazin doar pentru a scăpa de acolo. Cu timpul m-am adaptat și obișnuit cu mediul. Mai târziu, mi-am dat seama să mă pricep la sărituri, prind destul de repede și sunt bun la asta. În acea perioadă am stabilit o fundație tehnică bună pentru viitoarea carieră la care atunci doar visam”, și-a amintit Cătălin Preda.

Săritura către performanță

După anul II de facultate, și-a înghețat studiile și a luat decizia de a pleca pe un vas de croazieră, unde a devenit artist acrobat. La momentul respectiv, voia să strângă bani pentru a putea termina facultatea fără să fie nevoit să mai lucreze part-time pentru a se întreține, iar cu această ocazie și-a descoperit o nouă pasiune: săriturile de la înălțime. 

„Primul contract pe vasul de croazieră m-a făcut să-mi dau seama de amploarea fenomenului săriturilor de la mare înălțime. Am cunoscut persoane care concurau la Seria Mondială Red Bull Cliff Diving și am început să studiez acest sport, mai ales că tranziția de la săritura de 10 metri la cea de 27 este destul de mare”, ne-a povestit Cătălin. Luând-o pas cu pas, după absolvirea facultății, a încheiat un contract în Macau: „Aici am avut parte de cel mai fertil mediu și de cea mai bogată experiență profesională și personală. În acea perioadă mi-am consolidat multe dintre calitățile care sunt esențiale în performanța din cliff și high diving”, a explicat sportivul român.

Un sportiv de 10

Revenirea lui Cătălin Preda în noul sezon a fost una senzațională, obținând locul 1 la prima etapă, care a avut loc în Saint-Raphaël, Franța. Pentru sportivul român au urmat încă un loc pe podium, două locuri patru și o săritură „perfectă de 10”, care l-au transformat în sportiv permanent în Seria Mondială Red Bull Cliff Diving din 2022: „Anul 2022 a fost cel mai bun în ceea ce privește rezultatele și inclusiv anul precedent îl încheiasem obținând locul 2 la echivalentul unei Cupe Mondiale, fiind un concurs de calificare pentru Campionatele Mondiale care ar fi trebuit să aibă loc anul trecut, dar au fost amânate pentru iulie 2023, în Japonia (n.r. – locul 2 la Campionatul Mondial de Natație de la Abu Dhabi)“, a declarat Cătălin. Totodată, sportivul român a devenit și primul vicecampion european la debutul probei de high diving după ce a obținut argintul la Campionatele Europene de Natație de la Roma din 2022. De asemenea, Cătălin a excelat și în cadrul Seriei Mondiale Red Bull Cliff Diving, obținând un loc pe podium în mai multe etape și terminând sezonul pe locul trei la general. În cadrul competiției, Cătălin a surprins din nou, stabilind recordul mondial al acelui moment, după ce a obținut cel mai mare punctaj din istoria cliff diving-ului în cadrul etapei de la Paris.

Îi suntem recunoscători lui Cătălin pentru timpul petrecut alături de noi, răspunzând întrebărilor adresate de elevii Elf curioși atât despre stilul de viață al unui sportiv de performanță, cât și despre ce simte un campion înaintea unei sărituri. Vă invităm să ascultați acest episod și să descoperiți povestea din spatele performanței. 

ilustratie - Podcast - Zis iar nu facut - Ep. 10