După ce au fost întâmpinați de doamna director Mariana Pop cu un mesaj în limba spaniolă, oaspeții au participat la turul școlii, ghidați de elevii Anda Mihai, Angela Nicula și Marc Todor. Doamna profesoară Gabriela Bălan le-a prezentat atelierul Smart Lab, explicând colegilor spanioli diversele modalități în care instrumentele IT sunt utilizate în școală – imprimanta 3D și ochelarii VR au fost atracțiile principale. Apoi, au participat la o lecție în limba engleză împreună cu elevii clasei a VI-a B și profesorul Anthony Sorge, în care au fost provocați să lucreze în echipe mixte la rezolvarea unor probleme de logică și strategie. La ora de fizică a clasei a VII-a C, organizată de prof. Maria Vințeler, oaspeții și-au prezentat școala și comunitatea din care fac parte și au răspuns la întrebările elevilor. Dacă vine vorba de diferențe culturale și acceptare, nimic mai potrivit decât o incursiune în istoria orașului Cluj-Napoca și o plimbare pe străzile în care multiculturalitatea îți atrage atenția la fiecare pas! Prima zi s-a încheiat, așadar, cu un tur al centrului istoric oferit de Cluj Guided Tours, finalizat pe Dealul Cetățuii.
A doua zi, elevii au participat la Labirintul Senzorial, provocare pusă la cale de profesori dedicați ai Liceului Special pentru Deficienți de Vedere, în cadrul Festivalului Cultural Miraje. Alături de elevi Elf din clasele VII-XI, copiii spanioli au parcurs legați la ochi un traseu în care au experimentat senzații deosebite, apelând la toate celelalte simțuri, pentru a conștientiza dificultățile pe care le întâmpină în viața zilnică persoanele cu deficiențe de vedere. A urmat apoi o vizită de descoperire culturală a zonei noastre, la Salina Turda și la Parcul Etnografic ”Romulus Vuia”.
Vineri, împreună cu elevii clasei a VII-a C, copiii din Spania au vizitat stadionul echipei CFR Cluj, pe care o cunosc din 2020, când a fost adversara echipei Sevilla în UEFA Europe League. Indiferent de echipa pe care o susțin, fie că e CFR Cluj sau “U” Cluj pentru clujeni, fie că e Sevilla sau Betis Sevilla pentru spanioli, toți copiii s-au bucurat de bunăvoința gazdelor, care le-au vorbit despre fair-play, le-au prezentat stadionul, vestiarele, sala pentru conferințe de presă și vitrina cu numeroasele trofee obținute în anii recenți de echipa CFR Cluj. Copiii l-au aplaudat cu admirație pe jucătorul Ciprian Deac care, deși a fost operat recent în urma unei accidentări, se afla la antrenament, încercând să nu-și piardă forma în perioada recuperării – un exemplu perfect de reziliență și adaptare.
Vizita colegilor spanioli, care și-au propus să învețe despre diversitate, respect și toleranță, a fost cu siguranță un bun prilej și pentru elevii noștri de a conștientiza și valoriza modurile în care putem contribui fiecare la promovarea acestor atitudini – de la ghidarea musafirilor prin școală, la luatul mesei împreună și participarea la jocuri sportive pe terenul de pe acoperișul școlii. A fost un schimb de experiență valoros pentru ambele școli și suntem siguri că toți cei implicați, elevi și profesori, au rămas cu amintiri frumoase, povești și întâmplări care invită la reflecție și introspecție, care vor duce, de ce nu, la atitudini proactive în sensul schimbării percepțiilor asupra diferențelor dintre oameni. Să nu stăm deoparte când putem contribui la o mai bună înțelegere între oameni!
Scrisoare de la Francisco Bastida, director al Școlii “Juan Mendoza Mendoza”:
„Vizita la Liceul Teoretic Elf a fost o experiență deosebită și greu de uitat pentru elevii Școlii Juan Mendoza Mendoza din Almensilla, Sevilla. Sperăm că această experiență a contribuit la dezvoltarea competențelor de comunicare și gândire critică ale elevilor, și în același timp apreciem diversitatea culturală și respectul față de alte limbi. Toate aceste calități vor fi esențiale pentru învățarea pe parcursul întregii vieți, în acest secol XXI.”