Semestrul II:
ZBOR cu BRÂNCUȘI
Din anul 2005, data de 19 februarie este stabilită sărbătoare națională, Ziua Brâncuși. Un prilej extraordinar pentru a ne aminti de opera și învățăturile marelui maestru.
„O pasăre a intrat, odată, prin fereastra atelierului meu. Şi încerca să iasă bătînd în geam şi nu găsea ieşirea – căci se lovea mereu de sticlă. S-a aşezat apoi să se odihnească. Şi a încercat din nou şi a ieşit. Sculptura este la fel: dacă găseşti acel geam (acea ieşire), te ridici înspre cer, intri în împărăţia cerurilor…” Brâncuşi a vrut tot timpul să înveţe piatra să zboare: „toată viaţa mea am căutat esenţa zborului”.
ZBOR cu LUDWIG VAN BEETHOVEN
Chiar și astăzi, la începutul secolului XXI, Ludwig van Beethoven (1740-1792) este încă în fruntea compozitorilor celebri din istorie. Beethoven este cunoscut în toată lumea, de la Bonn la Bombay, de la Viena la Wellington, iar muzica sa este cântată pretudindeni. Niciun alt compozitor nu a lăsat în urmă o moștenire mai mare decât Beethoven. Iată de ce, în anul 2020, când se împlinesc 250 de ani de la nașterea lui, un număr impresionant de personalități și de instituții din întreaga lume îi dedică evenimente cultural-artistice grandioase.
Cu acest prilej este bine să ne amintim că principalele daruri ale lui Beethoven au fost creativitatea incredibilă și o dorință nemăsurată de a compune muzică. Deși a rămas surd, Beethoven nu s-a lăsat învins de această infirmitate și a devenit unul dintre cei mai mari compozitori ai lumii. Lucrări precum „Simfonia nr. 3”, „Eroica”, „Sonata Lunii” sau „Odă bucuriei” sunt repere de necontestat ale muzicii clasice universale.
Haideți să cultivăm și noi cel mai de preț dar al lui Beethoven – CREATIVITATEA! Pentru că a fi creativ este un exercițiu, nu ceva care ne este dat la naștere. De fapt, cum vedem și la Beethoven, indiferent de piedici, creativitatea este o putere care ne poate fi la îndemână dacă ne amintim de ea. Și o putem folosi pentru a deveni, cu fiecare zi, o mai bună versiune a noastră!