Ziua Internațională a Bunătății

Am sărbătorit Ziua Internațională a Bunătății prin activități care acoperă nu doar valorile școlii noastre, ci și abilitățile pe care ne dorim să le dezvoltăm pe parcursul fiecărui ciclu, de la nivel preșcolar până la gimnaziu și liceu. Bunătatea ne învață cele mai importante lecții, ne încurajează în cele mai dificile momente și ne amintește de tot ceea ce este frumos atunci când simțim că ne-am epuizat resursele.

Ziua Internațională a Bunătății ne-a oferit oportunitatea de a pune sub lupa exploratorului BUNĂTATEA în forme creative și pline de semnificație, atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice: am realizat bingo cu fapte bune, am scris mesaje de recunoștință, complimente, am citit povești despre bunătate, ne-am gândit la faptele noastre de zi cu zi și la felul în care putem zilnic să fim… mai buni, cu cei din jur, cu natura, cu noi înșine.

Iată câteva dintre activitățile apreciate de elevii ELF – sediul Pascaly:

  • Elevii au  participat la activități despre bunătate susținute de către psih. Daniela Dociu, au fost încurajați să noteze mesaje de recunoștință adresate colegilor, profesorilor, familiei, precum și gânduri bune. Astfel, ei și-au arătat aprecierea, empatia față de colegi sau profesori, într-un exercițiu de căutare a calităților celor din jur. Pentru că lucrurile asupra cărora ne îndreptăm atenția cresc, atunci când vedem ceea ce este bun în oameni, ei vor crește precum copacii care se bucură de apă și soare. Copiii au audiat povești despre bunătate, au conceput semne de carte, au identificat comportamente care arată bunătatea (generozitatea, compasiunea, oferirea ajutorului, iertarea, recunoștința, solidaritatea, colaborarea, sprijinul) și au conștientizat importanța ei în viețile noastre.
  • Clasa a II-a B a sărbătorit Ziua Internațională a Bunătății, prin intermediul unei activități la Școala Gimnazială Viișoara. Clasa a II-a B (exploratori) de la ELF a oferit cadouri elevilor clasei a II-a C (cercetași) din Viișoara. Am profitat de prezența noastră acolo și am vizitat muzeul amenajat de locuitorii comunei. A fost o zi emoționantă, specială.
  • Borcanul cu bunătăți a fost pregătit de elevii clasei a IV-a A, aceștia au notat gânduri bune pentru doamna profesor Oana Moldovan.

Bunătatea a fost experimentată de elevii sediului Coșbuc prin următoarele activităţi:

  • Clasele a IV-a au celebrat bunătatea printr-o serie de provocări care au pus lupa pe gesturi de prietenie și blândețe, atât pentru propria persoană cât și pentru cei din jur. Dintre provocări au fost: un bingo cu acte de bunătate, jocuri de rol pentru prezentarea unor cărți tematice, identificarea comportamentelor prosociale dintr-un video, jocul de exprimare reciprocă a aprecierii – „calități sub lupă”.
  • Elevii clasei Pregătitoare D au audiat povestea Copacul cel darnic, de Shel Silverstein, alături de părinți și au pornit un dialog în familie pe baza unui set de întrebări: Cum arată bunătatea? Cum se simte? Cine poate fi bun, când și cum? Crezi că băiatul din poveste era egoist? De ce? Cum spunem că este o persoană care tot dăruiește fără să aștepte nimic în schimb? Poți spune despre tine că ești altruist/ă? De ce?

Toate aceste activități ne-au dus cu gândul la faimosul citat din Micul Prinț Numai cu inima vezi bine. Miezul lucrurilor nu se arată ochilor”.