ZZOOM

PROIECTUL CULTURAL 2021 – 2022
grădinițe, primar, gimnaziu, liceu
[septembrie 2021 – iunie 2022]

În nici una dintre lucrările sale
Natura nu şi-a arătat originalitatea
mai mult decât în cazul insectelor.

 
(Pliniu cel Bătrân)

Proiectul cultural ZZOOM propune o abordare interdisciplinară, vie și angajantă a universului insectelor – fie ele zburătoare, târâtoare ori înțepătoare – și a motivelor pentru care ar trebui să le prețuim și ocrotim.

ARGUMET
Indiferent dacă ne place sau nu, Pământul este planeta insectelor. Muncesc în liniște, fără oprire, pentru a ne asigura hrana, pentru a ne susţine ecosistemul, pentru a ne vindeca rănile şi chiar pentru a digera plasticul. Cât despre traiul lor, acesta este incitant, intrigant și incredibil. (Anne Sverdrup-Thygeson)

S-a estimat că în orice clipă există 10 cvintilioane de insecte care zboară, se târăsc, plutesc prin aer, mărșăluiesc, sapă tuneluri și înoată în jurul nostru. Ele mențin lumea așa cum o știm. Fără insecte care să le polenizeze, cele mai multe plante cu flori ar muri. Conform unei celebre observații, dacă oamenii ar dispărea subit, Pământul „s-ar regenera, revenind la starea de echilibru îmbelșugat care exista în urmă cu 10.000 de ani”. Dar „dacă ar dispărea insectele, mediul înconjurător s-ar prăbuși în haos”. (National Geographic, mai 2020)

Mai mult de 83 de miliarde de albine de miere trudesc pentru noi.

Aproximativ 100 de miliarde de viermi de mătase sunt sacrificaţi anual pentru a ne procura mătase.

Tot insectelor ar trebui să le mulțumim pentru 700 de ani de scrieri, notițe, desene, partituri… Piesele lui Shakespeare, Simfoniile lui Beethoven, desenele lui Galileo reprezentând sistemul solar, Declarația de Independență a Americii. Ce au toate acestea în comun? Toate au fost scrise sau desenate folosindu-se cerneală pe bază de fier și gale – o cerneală purpuriu spre negru, obținută dintr-o insectă minusculă, numită viespea galicolă.

Tot mai des se afirmă că insectele oferă soluții pentru viitorul omenirii. Oamenii pot învăța mai multe de la aceste mici creaturi decât de la majoritatea celorlalte specii de pe pământ. Arhitecții și designerii ar trebui să privească lumea insectelor în a găsi soluții pentru supraviețuirea propriei noastre specii. (Taku Satoh)

Mici și cu un design inteligent, insectele sunt ordinul animal cel mai de succes. Iar proiectul cultural ZZOOM ne invită pe toți să le aflăm, dar și să le rescriem, în stilul nostru, uimitoarea lor poveste!

OBIECTIVELE PROIECTULUI CULTURAL ZZOOM

Obiective educaționale:
– Implicarea elevilor în activităţi formale şi nonformale de observare a insectelor în mediul natural.
– Formarea abilităţilor de explorare, experimentare, aplicabilitate şi transfer de cunoștințe între ariile curriculare.

Obiective sociale:
– Formarea şi dezvoltarea abilităţilor de adaptabilitate si creativitate, prin obser­varea comportamentelor insectelor.

Obiective ecologice:
– Observarea unor fenomene ecologice și implicarea elevilor, împreună cu specia­liști din domeniu, în găsirea unor soluții practice.

Obiective culturale:
– Dezvoltarea formelor de expresie cultural-artistică și lansarea lor intra și mai ales extra-muros.
– Cristalizarea lor în evenimente culturale specifice – expoziții, concerte, mini-re­citaluri, târguri de artă (produse culturale finite).

EXPOZIȚIA PROIECTULUI CULTURAL ZZOOM
Expoziția proiectului, care va avea loc la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca în perioada 12 decembrie 2022 – 5 ianuarie 2023, va cuprinde cele mai interesante lucrări realizate în anul școlar 2021-2022, dar va marca, printr-o serie de lucrări, sperăm, fascinante și cei 100 de la nașterea lui STAN LEE (n. 28 decembrie 1922 în Manhattan/New York, în apartamentul părinților săi, evrei emigrați din România), scriitor american de benzi desenate, redactor, actor, producător, editor, creatorul personajului Spider-Man.

CONCLUZIE
Proiectele culturale interdisciplinare „Elf” se înscriu în circuitul major al evenimentelor culturale europene și mondiale. Racordarea la fenomenul internațional este o prioritate.

Ne propunem să oferim tuturor celor care se implică o „lupă”, un set de lentile menite să ne elimine unele prejudecăţi, să ne scape de anumite fobii, să ne antreneze fascinaţia pentru o lume în mod egal vizibilă şi ascunsă. Mai mult, şi poate cel mai important aspect, proiectul ZZOOM invită la metamorfoză personală, oferind instrumente clare şi de impact.